sreda, 26. december 2012

12 dni božiča (2)

Dan za dnem .....
Današnjo objavo začenjam z izrazom "dan za dnem", kajti dnevi postajajo "sicer nevidno, skrajno neopazno" vsak dan daljši in noči se bodo postopoma krajšale. Simbolika večnega krogotoka, ki je večji in močnejši od vseh nas. Nekaj večjega, močnejšega je tam nad nami, pravzaprav povsod okoli nas. Nekaj nerazumljenega - nas mogoče ravno to tako prilvači? Mislim da ne. To nerazumljeno je vedno tu, skozi vse leto. Le v tem božičnem času nekako pridobi na svoji moči.

To voščilnico sem izbrala, ker nekako za mene simbolizira neko daljše obdobje in ne zgolj en sam dan. Tiho mi pripoveduje s svojo osnovno simboliko zgodbo.  Kot smrečica v prejšnji objavi(čeprav zanj pravijo, da je poganskega izvora je pri kristjanih nekako skozi čas dobil povsem drug pomen). Običaj, da na smrečice dodajamo lučke, je pravzaprav tudi simbolika, ki govori o tem, da slavimo in se radostimo prihodu vse več svetlobe na zemljo(in vsaj pri nas velja pravilo, tradicija - da se drevesce poira šele po končanem božičnem času, po preteku 12 dni božiča). Kot v jaslicah, ki so največkrat osvetljene in zvezda nima samo svetopisemskega pomena, ampak prav tako ponazarja svetlobo, videti več in dlje, čistost.  Spustiti radost, dobroto na plano. Dobro premaguje slabo.

1 komentar:

Vladuška pravi ...

Zelo lepo si zapisali obe objavi in všeč mi je, kako vsako leto podaš tudi nekaj poučnih informacij. Lepo bodi in lepo praznuj teh 12 dni :)