sobota, 29. december 2012

12 dni božiča (5)

29. december, sobota
Kot vedno in povsod, tudi v teh 12 dneh božiča zmanjka ali ne zmanjka pomembnosti za prav ta dan. Zato sem se v današnjem zapisu sklenila vrniti malo nazaj.

Ne tako daleč: zgolj na 27. december.

Na ta dan je namreč Šentjanževo(tudi janževo, janoševo). Dan ko se blagoslavlja vino. Običajno ga je gospodar nesel v cerkev k blagoslovu in blagoslovljenega prinese domov, kjer ga je potem kot takšnega vlival v sodove. Zanimiv mi je zapis, ki pripoveduje o tem, kako je gospodar  po prihodu domov iz cerkve, rekel ženi, da gre "zalivat" z blagoslovljenim vinom preostalo vino v zidanico. In ker ga dolgo ni bilo nazaj, je šla za njim še žena. Pa ju ni in ni bilo in sedaj je bil v skrbeh sin, da se jima ni kaj hudega pripetilo in gre gledat v zidanico. Za njim pa še hlapec. Tudi v skrbeh kaj neki se je pripetilo. In tam jih najde vse vesele volje. Veseli so ga in povabijo ga medse. In tako se veseljačenje v zidanici nadaljuje vse do trde noči.

Vsi tisti, ki se ukvarjajo/te s pridelavo vina, bi na šentjanževo nesli vino k blagoslovu in potem s tem blagoslovljencem doma zalili preostale sodove. Najboljše šentjanževo vino se je ponavadi hranilo za velika slavja (npr. poroke) prihodnjega leta, včasih so ga pili tudi fantje, ko so odhajali od doma v vojne vihre. Na gorenjskem pa je bil celo običaj, da so se na ta dan menjavali dekle in hlapci. Pri tem so se ustavili v vaški gostilni, spili kozarec šentjanževca, mogoče zaplesali s katero od dekel ..... Sem se smejala ob tem izvedeti. Malček me je spomnilo na čebele, ko je zadnjič ena čebelarka rekla: Seveda so čebele pametne! Le poglejte kaj naredijo na zimo. Trote, ki bi drugače celo zimo samo ležali in jedli, enostavno vržejo iz panja. Tudi menjava hlapcev v tem času verjetno ni povsod potekala brez težav, saj dela zunaj ni bilo in gotovo so le najbolj pridni hitro našli dobrega gospodarja.

Tako kot sveti Štefan(26. december, a sem o njem pisala že prejšnja leta) blagoslavlja sol in vodo, sveti Janez blagoslavlja vino. Na šentjanževo so nekdaj verniki nosili v cerkev vino. In to blagoslovljeno vino je postalo šentjanževec.
Ta dan (27.decembra) goduje sv.Janez Evangelist. Pravijo, da je s svojim evangelijem poletel v nepopisne višave. In da čisto na kratko povzamem: pri razdelitvi misjonskih področij je bil dodeljen v malo azijo, mesto efez (tamkaj je živel in umrl), kjer je oznanjal evangelij. Tamkajšnje oblasti (artemidin veliki svečenik) so mu ponudile čašo s strupom, da bi "preizkusili" njegovo svetost. Opozorjen, da je vino zastrupljeno,  ga je blagoslovil in izpil. Nič se mu ni zgodilo. Sv. Janeza zato nekateri upodabljajo s čašo iz katere gleda kača.

Vino šentjanževec ali svetega janeza žegen je postal neke vrste "poslovilna pijača".
Neka druga legenda govori o tem, kako je na smrt obsojen kmet kot svojo zadnjo željo izrazil, da si želi kozarec šentjanževca. In medtem, ko je rabelj iskal šentjanževo vino, je sodnik ugotovil, da je na smrt obsojeni kmet nedolžen. Šentjanževec mu je rešil življenje.

Spodbudno je, da zadnja leta po mnogih župnijah širom slovenije  ta običaj ponovno obujajo, spravljajo v življenje.

Ni komentarjev: